Çocuklarda öğrenme güçlüğü çekilmesinin mütenevvi nedenleri bulunmakta ve aileler neden çocuklarının öğrenmede güçlük çektiklerini bilmeden onlara aptal ya da tembel gibi sıfatlarla hitap etmektedirler. Oysa ki zeki olan çocuklar gibi öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda normal karşılanmalı ve ne toplumdan uzaklaştırılmalı ne de aile içinde kötü davranışlara maruz kalmalı. Çünkü bu çocukların öğrenme güçlüğü çekmesinde onların bir suçu bulunmamakta, tek suçlu çocuklarda husule gelen ancak anlaşılmayan bir takım sağlık problemleridir.
İşte çocuklarda öğrenme güçlüğünün sebepleri;
Çocuklarda öğrenme zorluğu çekmenin ilk nedenlerin biri disleksi hastalığıdır. Bu hastalık okuma ve yazmanın zor öğrenilmesine sebep olur. Disleksi hastası çocuklar harfleri ve rakamları sağlıklı bir çocuk göremez ve yazamaz. Rakamlar ve harfler tıpkı dans edermiş gibi karışık görünür. Bir diğer sebep ise diskalkuli hastalığıdır. Bu hastalıkta ise çocuklar aritmetik konuları öğrenmede zorluk çekerler. Sayılar anlamlandırılamaz, gruplandırılamaz, hesap yapılamaz ve çocuk ne kadar çabalarsa çabalasın bekleneni karşılayamaz.
Çocuklarda öğrenme zorluğunun bir başka nedeni ise konuşma bozukluğu, beş duyu organının etkin kullanılamaması, yürüme ve koşmada birtakım zorluklar yaşanması sorunu olan dispraksidir. Dispraksi hastası çocuklar için düzen kurmak oldukça zordur. Bu hastalıkların yanı sıra dikkat eskiliği, duygusal ve davranışsal bozukluk ve hiperaktivite bozukluğudur.
Dikkat eksikliği sorunu olan çocukların bir şeye odaklanması zordur. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuğu ise aynı ortamda uzun süre tutmak neredeyse imkansızdır. Duygusal ve davranışsal bozukluğu olan çocuklar ise hiç beklenmeden anda beklenmedik tavırlar sergilerler ve bir anda büyük bir duygusallığın içine düşebilirler. Tüm bu sorunlar çocukların çabuk öğrenme ve kavrama yeteneklerini etkilediği için geç öğrenmelerine sebep olur.
]]>
0 yorum:
Yorum Gönder