2 Aralık 2012 Pazar

Kadınlarda menopoz belirtileri


Son adet dönemi yani menopoz, 40-50 yaşları arasındaki kadınların mütenevvi sıkıntılar çektiği, doğurganlık özelliklerini kaybettiği ve bir daha da asla adet görmedikleri bir dönemdir. Bu makalemizde menopoz dönemindeki kadınların yaşamış olduğu sıkıntılara değinecek ve menopoza girme belirtileri konusunda da bilgiler sunacağız. Öncelikle menopozun ilk belirtisi olan adet düzensizliğine değinelim.



Adet düzensizliği

Menopozun belirtileri arasında ilk dikkat çeken adet düzensizliği.. Menopoza girme evresinde olan kadınlar her ay düzenli olarak adet olmuyorlar. Adet günlerinde aksama ya da erken olma gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Bazen adet 2 ay gecikebiliyor bazen de beklenenden çok daha erken görülüyor.

Hormonal değişiklikler

Adet düzensizliği yaşanmasının yanı sıra kadınların hormonlarında da bir takım değişiklikler husule geliyor.Menopoz döneminde hipofizden salgılanan hormonlarda artış olmakta ve üreme fonksiyonunu oluşturan sistemdeki bozukluklar sebebiyle de yumurtalık fonksiyonu azaldığı için doğurganlık özelliği kaybedilmektedir.

Hormonal değişiklikler adet düzensizliğinin yaşanmasına sebep olan bir sorundur. Kadınsal hormon olan östrojenlerbu dönemde düşerken, gonadotropinlerde artış gözlendiği için mütenevvi şikayetler ortaya çıkar.

Bunlar ise;

Kemik erimesi (osteoporoz)
Uyku Bozuklukları
Yüzde kırışıklıklar
Ateş basmaları
İdrar yollarında gerilemeye bağlı belirtiler
Cinsel organlarda gerilemeye bağlı belirtiler
Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi ve kalp hastalıkları

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder