1 Aralık 2012 Cumartesi

Kanser tanısı nasıl konur?

Hastanın veya doktorun gözlemlemiş olduğu kütle, anormal görünüm ve çeşitli belirtiler kanser tanısı koymada en önemli faktörler olduğu kadar uygulanan kanser tarama testleri de kanser tanısı koymada yardımcı olan hususlardır. Kanser hastalığının varlığını teşhis etmede çoğu kez hastanın yaşamış olduğu şikayetler yani kanserin belirtileri önemli rol oynamaktadır. Dışarıdan sağlıklı görünen, kendinde bir anormallik olmadığını sanan hastaların kanser tanısı için ise tarama testleri ile kanserin varlığı anlaşılır.



Kanser hastalığının belirtileri genellikle başka sorunlarla karıştırıldığı için bazı kişiler bu belirtileri önemsemez ve hekime danışmakta geç kalırlar. Ancak şikayetleri hafife almamak ve gerekli tetkiklerden geçmek gerekir. Kanserden şüphe edilen hastalara kapsamlı araştırmalar ve acil testler uygulanır.


Geçmek bileyen, sürekli tekrar eden öksürük, seste kalınlaşma, kilo kayıpları, hazımsızlık, nefes darlığı, rektaldan kan gelme, cinsel ilişki sırasında kanama, deri benlerinde kanama, idrarda kanama, bağırsaklarda türlü şikayetler gibi belirtiler ortaya çıktığında hekime danışmakta geç kalmayın. Kanser inatçı belirtiler gösterir. Bu tür inatçı şikayetleri olan hastaların hepsinde kanser saptanamaz, ancak kanser varsa bile erken evrede teşhis etmek önemlidir.



]]>

0 yorum:

Yorum Gönder