1 Aralık 2012 Cumartesi

Rahim içi araç nasıl takılır?

Gebe olmamak, düşükten sonra yaklaşık 1 ay geçmesi, cinsel yolla bulaşan bir hastalığın var olmaması rahim içi araç (RİA) takılmasında aranan şartlardır. Rahim içi araç kullanımının faydaları olduğu kadar yan etkileri de bulunduğu için, muayene ve enfeksiyon taraması gibi birtakım testlerin jinekoloji uzmanı tarafından yapılması sağlıklı bir koruma sağlar.



 


Rahim içi araç uygulaması için en ideal zaman, adet dönemlerinin son günleridir. Çünkü adetten dolayı hem gebelik söz konusu değildir hem de rahim açık ve kaygandır. Buda RİA’ nın kolay ve acısız takılmasını sağlar. Tabi ki sadece adetliyken takılması şart değildir. Adet bitiminden sonra ve gebeliğin şüphe edilmediği bir günde de takılabilir.


 


Rahim içi araç takılması




Spekulum aleti ile vajina genişletilir. Batikon ile vaginal lavaj uygulaması yapıldıktan sonra serviks tek dişli adı verilen bir alet ile tutulur. Servikal kanaldan nazik bir şekilde rahim içi araç geçirilir ve uterin kaviteye yerleştirilir. Rahim içi aracın yerleşmesinden sonra tüp çıkartılır. Rahim içi aracın ipi vajinadan dışarıya sarkmayacak şekilde kesilir.


Rahim içi araç taktırmak yaklaşık 10-15 dakikalık bir işlemdir. İşlem öncesi enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ve ağrı hafifletici ilaçlar verilmektedir. Ayrıca, bazı kadınlarda ilaç almalarına rağmen işlem sonrası hafif kramplarda hissedilmektedir.



]]>

0 yorum:

Yorum Gönder