Gebelik süresince ve doğum sırasında daha az problemle karşılaşmak ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek önemli!
Et, süt, meyve, sebze, tahıl ve ekmek gruplarından yeterli tüketmeniz hamilelik döneminde artan besin ihtiyacınızı karşılamanın en kolay yoludur. Bebeğinizin gelişimini eksiksiz sağlayabilmek için günlük almanız gereken enerji miktarına 300 kalorilik bir enerji ilavesi yapmanız gerekmektedir.
Protein
Proteinler bebeğinizin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Hamile kadınlar için günlük alınması gereken protein miktarı yaklaşık 80 gramdır. Eğer günde 3-4 porsiyon süt, yoğurt, peynir, kırmızı et ve balık tüketiyorsanız bu ihtiyacınızı karşılıyorsunuz demektir. Ayrıca haftada iki kez balık tüketmeniz bebeğinizin beyin gelişimi için oldukça faydalıdır.
Demir
Yumurta, et ve et ürünleri, koyu yeşil sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerde bulunur. Demirin etkin bir şekilde eğilimi sağlanamayacağından, gebelikte demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak zordur bu nedenle demir takviyesi almanız gerekir. Aldığınız takviyelerin emilimini en iyi şekilde sağlamak için ise, yemeklerle birlikte almamanız, aç karnına ya da meyve suyuyla almanız önerilmektedir. Yeterli miktarda demir için, Kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı yenebilir, pekmez ile kivi de iyi bir demir takviyesidir.
Enerji
Enerjinin en büyük kaynağı karbonhidratlardır. Çünkü karbonhidratlar çabuk ve verimli bir şekilde enerjiye dönüşebilmektedir. Karbonhidrat değeri yüksek yiyecekler: Ekmek, makarna, pirinç, bulgur, ve meyvelerdir.
Kalsiyum
Gebelik süresince kalsiyumun yeterli miktarda alınması bebeğinizin iskelet yapısını geliştirmesi açısında önemlidir. Eğer gebelikte yeterli miktarda kalsiyum alırsanız ilerde oluşabilecek osteoporoza karşı kendinizi de korumuş olursunuz. Gebelikte günlük kalsiyum ihtiyacınız 1300 mg'dır.
Çinko
Bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde, vücut proteinlerinin yapımındaki rolü büyüktür. Gereğinden fazla miktarda alınan demir çinko emilimini engelleyebilir.
Folik asit
Folik asidin yetersiz alınmasından daha çok, yanlış pişirme yöntemleri ile kaybı söz konusudur. Anne adaylarının gebe kalmadan en az bir ay önce folik asit kullanımına başlaması önerilmektedir.
B12 vitamin
Hamilelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için B12 vitamini önemlidir. Besinleri hatalı hazırlama ve pişirme yöntemleri, B12 vitaminin vücutta kullanılmasını engellemektedir.
A vitamini
Hem bebeğinizin hem de sizin hücre sağlığınız için oldukça önemli bir vitamindir.
C vitamini
Bitkisel besinlerde bulunan demirin vücut tarafından emilimine katkı sağlar. Gebelikte demir ihtiyacınız iki katına çıktığı için C vitamini alımı oldukça önemlidir. C vitamini aynı zamanda sizi vücut enfeksiyonlarına karşı koruma altına almak için idealdir.
D vitamini
Kemiklerdeki kalsiyum etkinliği için D vitamini gerekmektedir. Bu nedenle anne adaylarının güneş ışığından yeterli oranda yararlanması önemlidir.
Su
Su, besin öğelerini hücrelere taşıma görevi görmektedir. Bazı atık ürünlerin de vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bebeğinizin ve sizin artan kan hacmi için günlük içmeniz gereken su miktarı yaklaşık 10 bardaktır.
Elif DEMİRTAŞ / ProSağlık
0 yorum:
Yorum Gönder