Normal zeka değerlerinin altında bir zeka seviyesine sahip olanların durumunu tanımlayan zeka geriliği hastalığı, mütenevvi sebeplerden ötürü husule gelerek kişinin toplumsal yaşamını derinden etkilemektedir. İdiyot, embesil ve moron şeklinde sınıflandırılmış olan zeka geriliğinin sebepleri arasında hangi faktörler rol oynuyor öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı sonuna kadar okumalısınız. Zeka geriliğinin nedenleri konusunda uzman kişilerin yapmış oldukları araştırmalara dayanan bilgiler sizlerle.
Zeka geriliğinin nedenleri
Genetik zeka geriliği: Genellikle hafif dereceli zeka geriliğinin sebebi aileden kaynaklanır. Anne ve babada zeka geriliği söz konusu ise doğacak olan çocuğunda zeka geriliği olması yüksek bir ihtimaldir.
Gebelik döneminde anne ve bebeğin karşı karşıya kaldığı tehlikeler: Zeka geriliğinin en önemli sebeplerinden biri bu gruba dahil olan sorunlardır. Anne adayının gebelik döneminde kızamıkçık, çiçek, toksopalsmosis, kabakulak, kızamık, çocuk felci, su çiçeği, mikrobik sarılık, grip, boğmaca, tifüs, kızıl, sıtma ya da istenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bebeği bir takım davranışlarla düşürmeye çalışması, sigara ve alkol kullanması zeka geriliğinin nedenleridir. Ayrıca gebelikte bilerek ya da bilmeyerek röntgen çektirmekte bebekte zeka geriliğine sebep olabilir.
Doğumsal nedenler: Doğum esnasında yaşanan bir takım sorunlarda çocukta zeka geriliğine sebep olabilir. Doğum esnasında bebeğin beyninin zedelenmesi ya da oksijensiz kalması zeka geriliğine yol açar.
Doğum sonrası sebepler: Bir çocuğun beyni ve sinir sistemi 4-5 yaşına kadar hızlı bir olgunlaşma sürecinde olduğundan, çocuğun 4-5 yaşına kadar olan zaman zarfında enfeksiyon kapma, kafa travmaları ve zehirlenmeler gibi beyin ve sinir sisteminin gelişimini engelleyen durumlar zeka geriliği nedenidir. Küçük yaşlarda çocuğun boğmaca geçirmesi, ağır orta kulak iltihabı hastalığına yakalanması da bu sebepler arasındadır.
Beyin gelişimininde yaşanan sorunlar: Doğuştan veya erken çocukluk dönemlerinde kafanın yapısal olarak anormal şekilde kafa içinde artan basınçtan dolayı büyümesi ve beynin bu büyümeden dolayı sıkışması, kısacası hidrosefali denen hastalığı husule gelmesi zeka geriliği nedenleri arasındadır.
]]>
0 yorum:
Yorum Gönder