1 Aralık 2012 Cumartesi

Kalp damarlarında tıkanıklık tedavisi

Yaşamımızı sürdürmek için sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışması gereken organlar, ihtiyaç duymuş oldukları besin maddeleri ve oksijeni kalbin pompalamış olduğu kandan atardamarlar yoluyla aldığı gibi, kalpte kendi ihtiyacını koroner arter denilen damar sayesinde sağlamaktadır. Koroner arterte husule gelebilecek bir takım problemler, hastalıklar ilk önce kalp sağlığını önemli derece riske ettiği gibi, normal olarak diğer organlarında bu sorundan nasibini almasına sebep olur. Çünkü kalp işlevini yerine getiremezse, organlarda ihtiyaçlarını sağlayamaz ve kişide sağlık problemleri baş gösterir.



Kalbin koroner arter vasıtasıyla kendini beslemesinde yaşanan en sık sorun, korner arterde husule gelen tıkanıklıktır. Kalp damarlarında tıkanıklığın birçok sebebi bulunmaktadır. Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, yanlış beslenme, genetik faktörler, kilo, depresyon, stres gibi yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı kalp damarlarında tıkanıklık meydana gelmesinde rol oynayan sorunlardır.


Kalp damarlarında tıkanıklık husule geldiğini, göğüs ağrısı, ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi şikayetlerle kolayca anlayabiliriz. Sorunun kesin olarak tespiti için ise (efor testi, miyokart sintigrafisi gibi çeşitli yöntemlerin kullanılması ile olur. En güzel ve en kesin tanı yöntemi ise koroner anjiyografidir.


Koroner kalp damarlarında tıkanıklığın tedavisi için balon anjiyoplasti uygulanır. Kalp damarındak tıkanıklık veya darlık özel olarak yapılmış balonun şişirilmesi ile darlık genişletilecek ve tıkanıklık önlenecektir. Ayrıca balon anjiyoplasti ile tıkalı olan kalp damarına stent (kafes) takılabilir.



]]>

0 yorum:

Yorum Gönder