Bazı durumlarda bebeğin vajinal yol ile doğması mümkün olmaz. Bu tarz durumlarda karın duvarı ve rahme yapılan cerrahi kesiden bebeğin doğumu gerçekleştirilir. Bu işleme sezeryan adı verilir. Sezeryan ile doğum yapılmasını gerektirecek pek çok neden olabilir. Bunların bir kısmı anneye ait nedenler, bir kısmı ise bebeğe ait nedenlerdir .Bazı durumlarda ise doğum eylemi sırasında çıkan problemlerden dolayı sezeryan ile doğum kararı alınabilir. Lakin birde kendi isteği ile sezaryan doğum yapmak isteyenler vardır, fakat biz bu düşünceyi pek doğru bulmuyoruz. Doğum sancısını yaşamamak için bir çok anne adayı sezaryan doğum tercih ediyor, ama asıl acının sezaryan doğumdan sonra başlayacağının farkında bile değiller. Uzmanlarımız bile sezaryan doğumunu sağlık sorunu olmadı taktirde önermiyorlar . Sizlere tabi herhangi bir sağlık sorunu yoksa normal doğum tavsiye ediyoruz. Bu makalemizde sezaryan ile doğumu gerektiren durumları bilgi edinmeniz için görüşünüze sunuyoruz. Her anne adayına sağlıklı bir doğum vede sağlıklı evlatlar diliyoruz…
Programlı sezaryan
Bebeğin makat veya yan gelmesi,
Çok iri bebek, özellikle kadın baseninin dar olduğu durumlar,
Daha önce geçirilmiş sezaryan,: daha önceki sezaryan sebebi dar pelvis gibi her seferinde tekrarlayan bir sebep değilse normal doğum şansı verilebilir. Ancak normal doğumun sezaryana dönme riski %50 civarında olduğundan anne adayı bu konuda bilgilendirilir. Son karar anne adayına aittir.
Çoğul gebelikler,
Plasentanın rahim ağzına doğru yerleşerek bebeğin çıkış yolunu kapattığı (plasenta praevia) durumlar,
Vajinismus gibi psikolojik nedenler,
Anne sağlığını tehdit edebilecek kontrol edilemeyen diabet veya kalp hastalıkları gibi hastalıklar. Bu hastalıkların hamileliğe izin vermeden önce mutlaka kontrol altına alınması gerekir.
Doğum esnasında doğum kanalından bebeğe bulaşabilecek aktif herpes, dış genital organlarda HPV enfeksiyonu(genital siğiller) gibi enfeksiyon hastalıkları.
İleri premature bebekler içinde doğum travmatik olabileceğinden sezaryan önerilir.
Acil koşullarda yapılan sezaryanlar
Bunlar da şu şekilde sıralanabilir:
Doğum esnasında bebeğin rahim kasılmalarını kaldıramadığı, oksijen eksikliği çektiğini gösteren bulgular,
Rahim ağzının açılmaması veya tam açıldığı halde bebeğin kafasının doğum kanalına girmemesi,
Bebeğin kafasının doğru olmayan bir pozisyonda doğum kanalına girmesi: Burda esas olarak kastedilen önde gelen baş kısmının alın geliş olmasıdır. Bu durumda bebeğin kafasını bir elips olarak kabul edersek alın gelişi kafanın en büyük çapı ile doğum kanalına girmesidir ki bu durumda doğum kanalında ilerlemesi imkansızdır. Bir diğer sebep yüz gelişidir.
]]>
0 yorum:
Yorum Gönder