6 Aralık 2012 Perşembe

Şaşilik nedir? Çocuklarda şaşilik nedenleri ve tedavi


Şaşılık   gözkayması gözlerin görme akslarının paralelliğini kaybederek farklı yönlere bakmasıdır. Sık görülür, yaklaşık çocukların %4′ünü etkiler ancak erişkinlerde de gelişebilir. Şaşılık varlığında bir göz ile düz ve istenen yere bakılırken diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Gözler değişerek kayabileceği gibi devamlı olarak aynı gözde kayabilir. Sizlere bu yazımızda şaşılık ile bilinmesi gereken bütün önemli makaleleri sunuyoruz…


Şaşılık: göz kaslarının gözü tam anlamıyla hareket ettirememesi sebebiyle gözün farklı açılar ile hareket etmesine denen göz kusurudur.

Şaşılıkta gözlerden biri normal iken diğer göz farklı açılar ile etrafa bakmaktadır. Özellikler çocukluk döneminde beliren bir göz kusurudur. Cinsiyete göre bir değişiklik göstermemektedir. Genel olarak aile de sadece bir kişide rastlanabilmektedir.

Şaşılık çocuklarda ve yetişkinlerde farklı yaşanır. Çocuklar döneminde bu rahatsızlığı yaşıyan bireylerde şu şekilde olmaktadır:

Normal şartlarda iki gözden gelen görüntü beyinde birleşerek 3. boyutu yani derinlik hissini vermektedir ancak şaşı olan çocuklarda bir göz farklı bir yere baktığı için beyin bu görüntüyü kabul etmez ve sadece düz bakan gözden gelen görüntü ile görme duyusunu vermektedir. Bu durumda beyinde derinlik duygusunun oluşmasıda imkansız olmaktadır.

Şaşılık nasıl olur konusunda hala kesin bir fikir bulunmamaktadır ancak 4 yaşına başmadan her çocuk kontrolden geçmesi erken konan teşhis ile bu konuda alınabilecek önlemleri artıkmaktadır.

Şaşılık tevasinde kullanılan yöntemler ; gözlük ve cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide gözün bir kısmı açılarak kasların durumuna göre yerlerinde değişiklikler yapılarak göz kusurunun önlemesi sağlanmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder