28 Ocak 2013 Pazartesi

Gırtlak Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Baş Boyun ve Gırtlak Kanseri Oluşumu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Baş Boyun ve Gırtlak Kanseri:

Vücudun en önemli noktalarında oluşabilen kötü huylu kanser çeşitlerinden olan baş boyun ve gırtlak bölgelerinde hücrelerin anormal derece de çoğalarak meydana getirdiği önlem alınmadığı takdir de ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır.

En büyük Nedeni:

Tütün bu ölümlerin en çok önlenebilir nedenidir.

Her yil ABD’de 200.000’den fazla insan sigara ile iliskili hastaliklardan ölmektedir. Iyi haber bu sayinin sigarayi birakan Amerikali sayisindaki artisla beraber düsmesidir. Kötü haberse bazi sigara içicilerinin dumansiz tütün, çignenebilir tütün kullanimina yönelmesidir ki bunun güvenli bir alternatif olabilecegi düsünülse de bu dogru degildir. Bu yalnizca kisideki kanser riskini akcigerlerden dudaga tasir. Akciger kanseri görülme sıklığı azalırken bas boyun kanseri sayisinda artis görülmektedir.

Bas boyun kanserleri erken yakalanirsa tedavi edilebilirler. Bas boyun kanseri erken belirti vermesi özelligi erken tani konulabilmesini saglar. Muhtemel uyarici isaretleri bilmeli ve doktorunuzu mümkün olan en kisa zamanda uyarmalisiniz. Bas boyun kanserlerinin basarili tedavisinin erken teshise bagli oldugunu unutmayin. Uyarici bir takim belirtilerin bilinmesi bas boyun kanserinde yasaminizi kurtarir. Erken tespit edilmeli ve tedavi edilmeli!

Neleri Gözlemlemeliyiz?

Boyunda bir sislik Bas boyun kanserleri genellikle vücutta herhangi bir yere yayilmadan önce boyundaki lenf dügümlerine yayilir. Boyunda 2 haftadan uzun sürede geçmeyen sislikler mümkün olan en kisa zamanda bir doktor tarafindan görülmelidir. Tabii ki tüm sislikler kanser demek degildir. Ancak sislik ya da sislikler agiz, girtlak, guatr kanseri, bazi lenf kanserleri ve kan kanserinin ilk belirtisi olabilir. Böyle sislikler genellikle agrisiz ve gittikçe büyüme egilimindedir.

Ses Degisimi

Pek çok girtlak kanseri ses degisimine neden olur.2 haftadan uzun süren ses kisikligi ya da ses degisimleri doktorunuzu görmeniz açisindan sizi uyarmalidir. Bir Kulak Burun Bogaz ve bas boyun uzmani; ses tellerinizi kolay ve agrisiz yöntemlerle muayene edebilir. Her ne kadar pek çok ses degisikliginin nedeni kanser degilse de isi sansa birakmamalisiniz. Eger ses kisikliginiz 2 haftadan uzun sürerse girtlak kanseri olmadiginizdan emin olmali ve doktorunuza gitmelisiniz.

Dudakta Büyüme

Dil ve dudak kanserlerinin çogu geçmeyen yara ve sislige neden olur. Yara ve sislikler iltihaplanmadikça agrisizdir. Kanama görülebilirse de siklikla hastaligin ileri dönemlerine kadar görülmez. Yara ya da sislik boyundaki bir kitleye eslik ederse bu son derece ciddiye alinmalidir. Dis doktorunuz ya da doktorunuz biyopsi (doku örnekleme testi) gerekip gerekmedigini degerlendirip bu islem için sizi bir bas boyun cerrahina sevk edebilir.

Kanama

Bu sıklıkla kanser haricinde bir nedene baglidir. Bununla beraber agiz, burun, bogaz ve akciger tümörleri kanamaya neden olabilirler. Birkaç günden fazla bir süre tükürük veya balgamda kanama görülürse doktora görünmelisiniz.

Yutma Problemleri

Bogaz ve yemek borusu kanserleri kati gidalarin ve bazen sivilarin yutulmasini zorlastirir. Gida belli bir noktada batma hissi uyandirip ya mideye gider ya da agizdan geri gelir. Bu durumda bir doktora basvurmalisiniz. Genellikle X isinli baryum yutma filmi ya da yutturulan bir tüp yoluyla yemek borusunun direkt muayenesi ile neden ortaya konur.

Ciltteki Degisiklikler

Bas boyunda çok sik karsilasilan deri kanseri erken baslanan tedaviye iyi yanit verir. En sik alin, yüz, kulak gibi cildin günese maruz kaldigi yerlerde görülürse de cildin herhangi bir yerinde olabilir. Deri kanseri siklikla küçük soluk bir yara seklinde baslar, yavas büyür ve ortasinda gamze seklinde bir çukur ve hatta ülser olusur. Bu alanin bir kismi iyilesirken daha büyük bir bölümü ülsere kalir. Bazi deri kanserlerinde renk degisimi görülür. Bas boyunda görülen diger kanser tipleri arasinda; yassi hücreli kanser ve habis melanom sayilabilir. Yassi hücreli kanserlerin bir bölümü alt dudak ve kulakta görülür. Deri kanserine benzer ve erken teshis edilip uygun tedavi edilirse genellikle daha tehlikeli hale gelmez. Dudakta, yüzde, kulakta iyilesmeyen bir yara varsa hemen doktora basvurun. Habis melanom klasik olarak ciltte koyu mavi siyah renkli degisime neden olur. Bununla beraber herhangi bir bendeki büyüklük, renk degisikligi, kanamanin baslamasi da birer sorundur. Yüz ve boyunda özellikle büyüklük ve sekil bakimindan degisiklik gösteren mavi siyah renkli bir leke varliginda mümkün oldugunca çabuk zamanda bir deri hastaliklari uzmanina ya da baska bir doktora basvurmalidir.

Devam Eden Kulak Agrilari

Yutkunma esnasinda kulak ve etrafinda olusan agrilar bogazda büyüyen tümöre ya da enfeksiyona bagli olabilir. Böyle bir sikayet; yutkunma güçlügü, ses kisikligi ya da boyunda bir sislik ile beraberse daha da dikkat çekicidir. Bu bulgularin en kisa zamanda bir Kulak Burun Bogaz Uzmani tarafindan da degerlendirilmesi gereklidir.

Bas ve boyun kanserlerinde yüksek riskin tanimlanmasi:

Bas ve boyun kanserlerinin %30 kadar bir kismi sigara kullanimi ve alkol gibi spesifik faktörlere uzun süre maruz kalmayla yakin iliskilidir. Sigara ve içki kullanmayan eriskinlerde agiz ve bogaz kanserine neredeyse hiç rastlanmaz. Uzun süreli günes isigina maruz kalma dudak kanseri ile iliskilidir ve cilt kanserinin en büyük nedenidir. Ne yapmalisiniz? Tarif edilen tüm belirti ve bulgular kanser olmayan durumlarda da varolabilir. Aslinda çogu zaman bu sikayetler kanser disindaki diger bazi durumlarda da görülebilir. Fakat bunu iyi bir muayene yapmaksizin söyleyemezsiniz. Bu nedenle bu sikayetlerin varliginda doktorunuza gidin ve emin olun. Hatirla ! Bas boyun kanserlerinin erken teshisi ile tedavinin basarisi arasinda çok büyük bir iliski vardir. Buradaki tibbi önerilerin çok sayida insana ulasmasiyla tedavi oranlarinin yükselecegine inaniyoruz. Bas boyun kanseri ile ilgili bir belirtinin varligindan süpheleniyorsaniz hemen bir doktora gidin.

Google arama etiketleri:
[  boyun hastalıkları belirtileri,  girtlakta batma,  boyun kanserinin belirtileri,  ağız ve boğaz kanseri belirtileri,  ]


0 yorum:

Yorum Gönder