18 Ocak 2013 Cuma

Bebek Temizliği ve Dikkat Edilmesi gereken Hususlar

Bebek Temizliği ve Dikkat Edilmesi gereken Hususlar?

Bebeklerimizin sağlığı için temizlik ve bakımları çok önemlidir. Uygulanacak yanlış yöntemler ile bebeklerimizin sağlığı olumsuz etkilenecektir. Bu yazımızda sizlere bebek temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir onları anlatmaya çalışacağız;


Bebek temizliğinde yapılması gerekenler;


Silerek Temizleme;


Bebeğinizi silerek temizleyecekseniz oda sıcaklığının uygun olduğundan emin olmalısınız. Düz bir zemine yatırdığınız bebeğinizi silmek için pamuk ya da tülbent kullanabilirsiniz. Silerek temizlerken en sona bezli kısmı bırakmanız doğru olacaktır. Aksi taktirde temizlemiş olduğunuz kısımlar yeniden kirlenebilir.


Minik Ellerin Bakımı;


Bebeğinizi sevmek isteyenler genelde ilk önce ellerine dokunurlar. Eğer elleri yeterince temiz değilse farkında olmadan mikropların bebeğinize bulaşmasına neden olurlar. Bunu önlemek için bebeğinizin ellerini, kıvrımlarının ve parmaklarının aralarına özen göstererek, temiz bir bezle sabunlayıp durulamanız gerekir. Her gün yeni bir bezle bu işlemi tekrar etmeniz yerinde olacaktır. Eğer temiz bir bez kullanma fırsatınız olmazsa bebekler için olan hazır ıslak mendillerle de temizleyebilirsiniz.


Yüz ve Boyun Bakımı;


Bebeğiniz yemek yerken süt mama artıkları yüzünde ve boynundaki kıvrımlara bulaşabilir. Cildi zaten hassas olduğu ve boynu pek hava almadığı için tahriş olabilir. Alnını, yüzünü ve boynundaki kıvrımları nemli bir tülbentle ya da pamukla temizlemeli ve ardından kurulamalısınız.


Gözlerin temizlenmesi;


Bebeğinizin gözlerine çok dikkat etmelisiniz. Mutlaka pamuğu kaynamış ılık suya batırıp dikkatlice içeriden dışarı doğru, gözün burun tarafından şakak tarafına doğru temizlemeli ve her göz için ayrı temiz bir pamuk kullanılmalısınız.


Kulak Temizliği;


Bebeğinizin kulakları çok hassastır. Asla kulak pamuğu kullanarak ya da başka bir şekilde diplerine kadar temizlemeye  çalışılmamalısınız. Bu pisliklerin iyice içeri kaçmasına neden olacaktır. Kulağının arkasını ve iç kıvrımlarını silmelisiniz.


Konak Mesajı;


Konak bir tür egzamadır. Yeni doğduğunda bebeğinizin başında oluşabilir. Bebeğinizi akşam uyutmadan önce başında konak oluşmuş bölgeye zeytinyağı ile masaj yapabilirsiniz. Bunu takip eden sabah da bebek şampuanıyla yıkamalısınız.


Koltuk Altları ve Minik Ayakların Temizliği, Bakımı :


Bebeğinizin koltuk altı rahat hava alamayan bölgelerinden biridir. Bu sık sık tahriş olmasına neden olacaktır. Canını çok yakacak tahrişleri önlemek için bir süre çıplak bırakarak hareket etmesini ve bu bölgenin hava almasını sağlamalısınız. Koltuk altlarını bir pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz. Aynı şekilde minik ayaklarının parmak aralarını da temizlemeli ve bebek losyonu sürmelisiniz.


Tırnak Kesimi ve Bakımı;


Bebeğiniz uzayan tırnakları nedeniyle istemeden kendine ya da size zarar verebilir. Olabildiğince sık tırnaklarının uzayıp uzamadığını kontrol etmelisiniz. Banyodan sonra tırnakları yumuşayacağı için bu işlemi banyo sonrasında küçük bir çıt çıt yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak dikkat edin, çok kısa keserseniz canı yanabilir. Bebeğiniz büyüdükçe her şeyi ellediği için tırnakları araları kirlenecek, içlerine pislikler dolacaktır. Bunları temizlemek için banyo yaptırırken bir tülbent kullanabilirsiniz.


Göbek Deliği Bakımı, Kuruluğu;


Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar en çok dikkat etmeniz gereken bölgesi göbeğidir. Göbek bağı yaklaşık 2 hafta içinde düşer ve göbeği iyileşir. Bu süre içerisinde göbeği kuru kalmalıdır. Eğer bir iltihaplanma olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.


Alt Temizliği ve Bakımı;


Bebeğinizin poposu idrar ve dışkı ile uzun süre temas ettiğinde tahriş olabilir. Tahriş olmasını ve pişik oluşmasını önlemek için sık sık altını değiştirmeli, poposunun arasını ve genital bölgesini temizlemeniz gerekir. Eğer bebeğiniz kızsa silme işlemi önden arkaya doğru yapmalısınız. Eğer bebeğiniz erkekse pipisinin sünnet derisine dikkat etmeniz ve çok yumuşak olmanız gerekir. İlk 2 ayında bebeğinizin altını pamuk ve suyla temizlemelisiniz. Bebeğinizin altını değiştirirken mutlaka havalandırın. Sık sık altını değiştirmenize, silmenize ve havalandırmanıza rağmen yine de pişik olabilir. Bundan kurtulmak için doktorunuzun önereceği bir pişik kremini kullanabilirsiniz.


Sabun Kullanmaktan Kaçının;


Sabun bebeğinizin cildine zarar verebilir. Cildinin kurumasına ve bu nedenle çatlamasına sebep olabilir. Bunu önlemek için nemlendirme özelliği olan ya da bebekler için üretilmiş sabunları kullanabilir, daha fazla nemlendirme için de bebek losyonundan  faydalanabilirsiniz.




0 yorum:

Yorum Gönder