18 Ocak 2013 Cuma

Bebeklerde Gaz Çıkartma Bebeğin Gazı olduğu Nasıl Anlaşılır

Bebeklerde Gaz Çıkartma, Bebeğin Gazı olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin en önemli sorunlarından birisi olan gaz çıkartma olayı, nasıl anlaşılır, bebeğin ne zaman gazı gelir, bugünkü yazımızın konusu…


Bebeklerin gazı olduğu nasıl anlaşılır?


Bebekler süt içerken hava yutar bundan ancak gaz çıkararak ya da geğirerek kurtulurlar. Bebeğiniz biberonla besleniyorsa bu sorunla anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha sık karşılaşacak demektir. Bu gibi zamanlarda yüzünü buruşturup kıpırdanabilir. Gazını çıkarmayı başarabilmek için bacaklarını kendine doğru çeker ve uzun süre ağlar. Vücudu gerginleşir, sırtını geriye doğru büker. Yüzü kızarır, el ve ayakları hafifçe morarabilir. Gaz sancısı daha çok akşam ve gece yarısı ortaya çıksa da günün herhangi bir saatinde oluşabilir. Bu yüzden zor uyuyabilir hatta uykusu bölünebilir.


Bebeğinizin gazını çıkartmak için;


Bebeğinizi beslerken gaz çıkarması için arada ona zaman tanımalısınız. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız bir göğüsten diğerine geçerken arada gaz çıkartması için yardımcı olabilirsiniz. Eğer çok hava yutarsa tok olduğunu sanarak yeterli miktarda beslenemeyebilir. Kimi zaman gaz midesine baskı yaparak ve kusmasına neden olabilir. Ancak hemen gazını çıkartmayı başaramayabilir. Bebeğinizin yuttuğu havayı çıkarmasına yardımcı olmak için poposundan tutup, başı omzunuza gelecek şekilde kendinize yaslayıp sırtını yavaşça sıvazlayın ve ritmik bir şekilde nazikçe vurun. Bebeğinizi yüzüstü dizinize  yatırarak ve sırtını sıvazlayarak gazını çıkartmayı deneyebilirsiniz. 3. ayından sonra dizinize oturtup, bir elinizle göğsünden tutarak diğer elinizle de sırtını sıvazlayarak gazını çıkartmayı deneyebilirsiniz.


Bebeğin Gazı Nasıl Çıkartılır?


Bebeklerde ikinci haftada başlayan ve özellikle 6. ayında en yoğun yaşanan gaza bağlı ağlama krizleri (kolik) bazen saatlerce sürer, hem bebeğin hem ailenin hayatını zorlaştırır.


Gaz sancısının temel nedeni bebeğin hava yutmuş olmasıdır. En çok 2 hafta ile 3 aylık bebeklerde karşılaşılır.


Gaz sancısını oluşturduğu bilinen en önemli etken bebeğin hatalı beslenmesidir. Memeden beslenen bebeğin ağzı meme başıyla birlikte memenin çevresindeki kahverengi bölgeyi de kavrayacak şekilde yerleştirilmeli, bebeğin dili alt kısımda kalmalıdır.


Bebeği biberonla beslerken ise biberonun deliğinin fazla dar veya geniş olmaması, bebeğin ağzına tam uyması gerekir. Besleme sırasında bebeğin hava yutmaması için biberon dike yakın bir açıyla tutulur.


Bebeğin vücudunda gaz birikmemesi için alınabilecek bir başka önlem mama vermeden önce ve verdikten sonra bebeğin dik pozisyona getirilip sırtının sıvazlanması ve pışpışlanmasıdır.


Bebeğin gazını çıkartmak için kucağa yüzükoyun yatırılarak sırtını sıvazlamak da mümkündür. Bebeğin gazı çıkartıldıktan sonra bir süre yüzükoyun yatırılması faydalı olur.


Google arama etiketleri:
[  bebegin gazi oldugu nasil anlasilir,  bebeğin gazı nasıl çıkartılır,  bebeklerde gaz nasıl çıkartılır,  bebegin gazi nasil cikarilir,  bebek gazı nasıl cıkarılır,  Bebeklerde gaz nasıl çıkarılır,  gazi olan bebek nasil anlasilir,  ]


0 yorum:

Yorum Gönder