18 Ocak 2013 Cuma

Prostat Kanseri Belirtileri Teşhis ve Tedavisi

Prostat Kanseri Belirtileri Teşhis ve Tedavisi
Prostat Kanseri: Genellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen ve erkek kanser oranının %102unu oluşturan, akciğer kanserinden sonra erkeklerde en çok rastlanan kanser çeşididir. Erken teşhis ve tedavi edilmezse mutlak  ölümcüldür. Kesin olarak sebebi bilinmemekle birlikte androjenlerle (erkek hormonları) yakın ilişkisi olduğuna dair kuvvetli deliller mevcuttur. Kanserin şiddeti, kökenini aldığı hücreye benzeme oranına göredir.

Prostat Kanseri Belirtileri:


  • İlk olarak, Prostat büyümesinde görülen rahatsızlar gibi şikayetler baş gösterir.

  • Kemekler ve karaciğer ilgili belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Organ yayılımı olmuşsa iştahsızlık ve halsizlik görülür.

Teşhisi:

Kesin teşhis prosttan alınan biyopsi meteryali ile konulur. Yayılımı araştırmak için şüphe edilen  organlarda incelenir.



Erken Teşhis ve Tedavi :


  • Cerrahi Tedavi : Açık prostat ameliyatı, kapalı prostat ameliyatıdır. Günümüzde en yaygın önerilen ameliyat olan kapalı prostat ameliyatında herhangi bir kesi yapılmadan idrar borusundan girerek ameliyat yapılmalıdır. Bu yöntemle hastalar daha çabuk iyileşmektedir. Greenlight lazerle prostat ameliyatı ise tedavide yeni bir dönüm noktası olmuştur. Kanama riski çok azdır. Hasta 24 saatte tabvurcu edilebilir.Genel anestezi alamayan hastalarda lokal anestezi ile uygulanabilir ve belkide en önemlisi cinsel fonksiyon kaybı genellikle görülmez. Ancak yüksek teknoloji gerektirdiğinden pahalı bir ameliyattır.

  • Greenlight lazerle prostat tedavisi: Lazer teknolojisi ile ağrısız ve acısız prostat kanserine maruz kalan bölge lazerler yakılarak bölge temizlenir ve hasta rahata kavuşturulur.



0 yorum:

Yorum Gönder