31 Ocak 2013 Perşembe

Türklerin yüzde 70inde görülen hastalık

Türklerin yüzde 70′inde görülen hastalık!

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Diş Birimi Sorumlusu Diş Hekimi Hasan Kaçaroğlu, diş eti hastalıklarının Türk halkının yüzde 70′inde görüldüğünü belirterek, bakteri plaklarının çürükler ve dişeti iltihaplarının en…
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Diş Birimi Sorumlusu Diş Hekimi Hasan Kaçaroğlu, diş eti hastalıklarının Türk halkının yüzde 70′inde görüldüğünü belirterek, bakteri plaklarının çürükler ve dişeti iltihaplarının en önemli etkeni olduğunu kaydetti.
Ağız sağlığına ve hijyenine gerekli özen gösterilmediği için nüfusun büyük bir bölümünde diş eti hastalıklarının görüldüğünü ifade eden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Diş Birimi Sorumlusu Hasan Kaçaroğlu, düzgün temizlenmediği zaman gıda artıklarının dişler arasında ve yüzeylerinde biriktiğini vurgulayarak, üç gün içerisinde bu artıkların bakteri ürettiğini söyledi. Ayrıca tükürükte bulunan kalsiyumun artıkların üzerine çökeldiğini ve böylelikle tekrarlanan siklus diş taşı oluşumu başladığını belirten Kaçaroğlu, “Bunlar aslında bakteri kolonileridir. Bu bakteriler gıdalardaki şekerle birleştiklerinde asit üretirler, bunlar da diş çürüklerine, aynı zamanda dişleri çevreleyen dokularda yıkımlara neden olur. Daha ileri safhalarda çekim kaçınılmaz olabilir” diye konuştu.
Diş eti hastalıklarının ilk belirtisinin kanamalar olduğunu aktaran Kaçaroğlu, buna diş etlerinde şişmeler, kızarıklık, çekilmeler gibi belirtilerin de eşlik ettiğini bildirdi. Yapılan araştırmalara göre yüzde 30 oranında genetik etkenlerin diş eti hastalıklarında önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Kaçaroğlu, sigara kullanımı, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, epilepsi, kalp ilaçları gibi), vücuttaki hormonal değişiklikler (hamilelik-menapoz), stres, diş sıkmak ya da diş gıcırdatmak, diyabet, kötü beslenme gibi faktörlerin diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Diş eti kanamalarının aynı zamanda kan hastalıklarının da habercisi olabileceğine dikkat çeken Kaçaroğlu, özellikle lösemi hastalarının altı ayda bir kez diş hekimine gitmesi gerektiğini kaydetti. Kaçaroğlu, “Vatandaşlarımızın kendi imkanları dahilinde sert gıda (elma-havuç-ayva) tüketimlerini arttırmaları, günlük diş bakımlarını diş fırçasıyla, diş ipliğiyle yapmaları uzun vadede diş eti hastalıklarından uzak kalmalarını ve sağlıklı beslenmelerini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


0 yorum:

Yorum Gönder