Rahim ağzı kanserine her yıl dünyada 500 bin kadın yakalanıyor ve çoğu geç kalındığı için maalesef kurtarılamıyor. Aşının bilinen yan etkisi yok. Üstelik kadını yüzde 80-85 oranında da koruyor ve hastalanmasını engelliyor
Aşıyı yaptıralım mı?
18 ve 17 yaşında 2 kızım var. Onlara rahim ağzı aşısı yaptırmak istedim. Ama farklı doktorlardan farklı görüşler geldi. Bana yol gösterir misiniz? Kızlarıma aşı yaptırayım mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanseri için geliştirilen aşılar son 5 senedir dünyada kullanılıyor. Yaklaşık 9 seneden beri de üzerinde çalışılıyor ve alınan sonuçlar, varsa yan etkiler inceleniyor. Yapılmasında hiçbir sakınca yok. Bugüne kadar yaklaşık 50 milyondan fazla aşı yapıldı, ciddi bir yan etki yok. Rahim ağzı kanserinin nerdeyse yüzde 100 nedeni HPV enfeksiyonudur. HPV’nin 130 dan fazla tipi var ve bunlardan 15 kadarı kansere neden oluyor. Bulunduğumuz bölgede en sık görülen tipler için hazırlanan bu aşılar yüzde 80-85 oranında rahim ağzı kanserinden koruyor. Dünyada senede 500 bin yeni rahim ağzı kanseri yakalanıyor ve bu hastaların yarıdan fazlası kurtarılamıyor. Aşı için en ideal yaş 9-11. Yapılan çalışmalar 35-45 yaşına kadar da yapılabileceğini ve etkili olacağını gösteriyor. Bence kesinlikle kızlarınızı aşılattırın.
Neden başım ağrıyor?
27 yaşındayım. Son aylarda adet döneminde hep başım ağrıyor. Acaba bu normal bir durum mu? Bir kadın doğum uzmanına başvurmalı mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, baş ağrısının pek çok nedeni olabilir. Görme bozuklukları, bazı kulak, beyin hastalıkları, tansiyon yükselmesi veya bazı enfeksiyonlarda olduğu gibi. Adet kanaması öncesi veya adet zamanı baş ağrısının hormonlarla ilişkisi olabilir. Ama kesi tanıyı kadın doğum hekiminiz ve bir nörolog beraber koymalı. Bunun için de kan tahlilleri, belki basit bir röntgen filmi, belki de tomografi veya MR çekilmesini isteyeceklerdir.
Rahim ağzı kanseri mi oldum?
41 yaşımdayım. Rahim ve bir yumurtalığım alındı. İki yıldır akıntım var. Cinsel ilişkiden sonra kan geliyor. Doktorlar enfeksiyon olduğunu söyledi. Bunun için antibiyotik ve fitil verdiler ama yine geçmedi. Rahim ağzı kanseri miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim alındıktan sonra o bölgede kanser çıkma olasılığı çok düşük. Rahim alınması iki şekilde yapılır. Birinci metod: Sadece rahmi alıp rahim ağzını bırakmak. İkinci yol ise günümüzde en çok kullanılandır; rahmi total olarak almak (Rahim ağzı ile beraber). Size yapılan ameliyat ilk tarife uyuyorsa bunu doktorunuzla konuşmalı ve smear testini her sene tekrarlamalısınız. Şüpheli durumlarda kolposkop denen aletle (görüntüyü 20-30 kere büyüten) vajinanın değerlendirilmesi lazım. Eğer rahim total olarak alınmışsa kanser olasılığı çok düşüktür. Kanama, akıntı gibi bir şikayet varsa önce smear test yapılmalı ve sonra tedaviye geçilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder