20 Eylül 2013 Cuma

En güvenli yol ameliyat olmak


En güvenli yol ameliyat olmak
Myomların bazen tedavi edilmesi gerekmeyebilir ya da myomu besleyen damarların tıkanarak küçültülmesi yoluna gidilebilir. Ama myom kadında rahatsızlığa sebep oluyorsa ve doktor uygun buluyorsa en iyi yol ameliyattır.
Spirali çıkardık ama...
24 yaşındayım. Spiral vardı, çıkartalı 2 ay oldu. İlk günler sarı lekeli ve kokulu sıvılar gelmeye başladı. Zamanla yer yer beyaz ve sarı olarak değişiyor ve kaşıntı da oluyor. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, vajinada herhalde bir enfeksiyon olmalı. Kadın doğum uzmanına müracaat ederseniz akıntının tahlilini yaptırır ve alınan sonuca göre de size en uygun tedaviyi verir. Uzaktan size yardımım ancak bu kadar olabiliyor. Sevgiler.
Myomlar ne olacak?
32 yaşındayım. Doktor vücudumun sürekli myom ürettiğini söyledi. Vücut neden myom üretir? Zararı var mıdır? Kurtulmak için neler yapmam gerekiyor?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, vücudun neden myom ürettiğini bilmiyoruz. Belki genetiğin rolü var. Ama neden kesin olarak belli değil. Myomlar bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre şikayet yaparlar.
Veya hiçbir şikayete neden olmadan da büyür ve 8-10 santime kadar ulaşabilirler. Diyebilirsiniz ki, çocuk başı büyüklüğünde bir şey insanın karnında olursa bunu kişi fark etmez mi?
Cevap ‘Evet, bazen fark etmez.’ olabilir. Hatta bu kişi doktor olsa, mesleğinde çok başarılı bir profesör olsa bile myomu ile yaşayayibilir. Ben myomu tesadüfen teşhis edilmiş birçok hasta biliyorum. Özetle her myomu tedavi etmek gerekmeyebilir.
Myomun tedavisi gerekirse, çoğu kere ameliyat ile çıkarılması yolu tercih edilir. Çok az kullanılan, myomu besleyen damarların tıkanarak küçültülmesi veya geçici menopoza sokan birtakım ilaçların kullanılması ile küçültülmesi yolları varsa da bunlar günümüzde çok taraftar toplamamıştır.
Myom şikayet yapıyorsa ve doktorunuz tavsiye ediyorsa ameliyat en emin yoldur.
Memedeki yara var
27 yaşındayım. Uzun zaman önce mememde bir yara çıktı. Doktor “Çocuk yaptığında geçer” dedi. Ben bir daha doktora gitmedim, o yara aynı yerde duruyor, arada bir de ağrıyor. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okuyucumuz, görmeden şikayete neden olan şeyin ne olduğunu söylemem mümkün değil. Uzun zamandır doktor kontrolü yaptırmamışsınız, gidip doktorunuzun fikrini alın.
Belki ultrason veya daha ileri tetkik gerekebilir. Meme çok sorunlu bir organ. İçinde pek çok basit kistler veya fibroadenom denen solid oluşumlar olabildiği gibi daha riskli bazı hastalıklar da olabilir.
Yaşınızın genç olması kötü şeyleri pek aklımıza getirmiyor. Ama en doğru yol gerekli muayeneleri yaptırıp doktorunuzdan önemli bir şey olmadığını duymaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder