20 Şubat 2013 Çarşamba

Hayatınıza Bir Bakış Hayat Çemberi

Hayatınıza Bir Bakış: "Hayat Çemberi"
Merhaba,

Önceki yazımda, yüksek seviyede wellness ya da bizim tabirimizle harika bir hayata sahip olmak için gereken ögelerden bahsedeceğimi söylemiştim. Şimdi bu konuya el atma vaktidir. Yazıda paylaşacağım görüntüdeki aracı da nasıl kullanacağınızı anlatacağım. Hayatınıza bir göz atmanıza yarayacaktır. Yazının başlığı feleğin çemberi gibi oldu ama Türkçe'ye en uygun bu şekilde aktarabildim.

"The Wheel of Life" yani Hayat Çemberi 

Bu bir denge modeli. Hayatınız ne kadar iyi durumda ve ne kadar dengeli? Bu 2 parametre ön plana çıkacak. Bu aracın en önemli özelliği "bugün"ü temsil etmesi. Yani şu an ne durumdasınız? Hangi alanlara odaklanırsanız daha iyi bir hayatınız olabilir?

Fiziksel Çevre: Yaşadığınız çevre, eviniz, kullandığınız araba, iş yerindeki masanız... Kısacası çevrenizde olan her nesne fiziksel çevrenizi temsil edebilir. Fiziksel çevreniz yaşam kalitenize katkıda mı bulunuyor yoksa zorlayıcı bir faktör mü?
Kariyer: Misyon, vizyon, amaç gibi kelimeler akla gelebilir. İçinde bulunduğunuz kariyeriniz sizin için uygun mu? Ne kadar rahat hissediyorsunuz?
Para: Finansal durumunuzu gösteren kadran. Parasal anlamda kendinizi ne kadar iyi durumda ve güvende hissediyorsunuz? Para rahatlık mı stres mi yaratıyor?
Sağlık: Fiziksel anlamda nasıl hissediyorsunuz? Ağrıyan bir yerler, arasıra baş ağrıları, yorgunluk vb. durumlar var mı yoksa şikayetten muaf durumda mısınız?
Arkadaşlar ve Aile: Sosyal anlamda insanlar ile ilişkilerinizden duyduğunuz tatmin seviyesi. Ailenizle ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Arkadaşlarınız pozitif ve sizi destekleyen kişiler mi? Çevrenizde tanıştığınız insanlar artış gösteriyor mu?
Duygusal Mutluluk: Aşk hayatı, romantizm gibi kelimelerle de tanımlayabiliriz. Sevdiğiniz ve sevildiğiniz biri var mı? Duygusal ve sevgi ihtiyaçlarınızı ne derece karşılayabiliyorsunuz?
Kişisel Gelişim: Kendi gelişiminize ne kadar vakit ve para ayırıyorsunuz? Gelişiminiz sizi ne kadar tatmin ediyor? Kişisel büyüme, ruhsal gelişim gibi alanları da kapsıyor bu kadran. 
Eğlence/Hobiler: Eğlence deyince sadece -o da güzeldir ama- "eller havaya" gelmesin... :) Ne kadar gülüyorsunuz? Eğlenmeye, oyuna ne kadar vakit ayırıyorsunuz? İçinizdeki çocuğun ortaya çıkmasına ne kadar izin veriyorsunuz?


Nasıl Kullanılıyor? Denge ve Tatmin Bir Arada...

8'e bölünmüş her bir alan için 1-10 (10 en yüksek) arası bir tatmin-doyum seviyesi var. Bu 8 alanla ilgili soruları yukarıda yazdım. Bunları kendinize sorup her kadran için bir seviyeyi seçebilirsiniz. Bu seçtiğiniz sayıları birleştirdiğinizde ise çemberin içinde bir başka şekil oluşacak. Bu şekil hem dengeyi hem de tatmin seviyesini temsil edecek. 2'si de eşit derecede önemli. 

Çizdiğiniz şekle baktığınızda; hayatınız ne kadar engebeli ya da dengeli görünüyor? Zira çıkan şekil ne kadar düzgünse o kadar denge var demektir. Fakat bu tek başına yeterli değil.

İçeride çizmiş olduğunuz şekil ne kadar büyük. Sadece 3'leri seçip oluşturacağınız şekil çok düzgün olur yani dengeli görünür ama yeterince mutlu bir hayatı temsil edebilir mi? Kesinlikle hayır çünkü gelişime oldukça yer var demektir.

Hayatınızın nasıl olmasını istiyorsunuz? İlgi göstermeniz gereken alanlar var mı?

Örnek bir görünüm şöyle:

Bütün bu soruları kendinize sorup, şekli oluşturduğunuzda hayatınızın şu anki durumunu ve hangi alanlara ilgi gösterirseniz daha iyi olabileceğinizi görme şansınız var. Elbette bu sadece bir farkındalık yaratabilir. Farkındalık sonrası hareket gelmediği sürece sonuç pek de değişmeyecektir. 

Umarım bu yönden daha iyi bir hayata adım atmanız üzere faydalı bir araç olur. İlerleyen yazılarda zaten her bir alanla veya birkaç alanla birden alakalı olabilecek yazılar yazacağım. Yazabilecek o kadar çok şey var ki! Bu bile heyecan verici bir durum bana göre. :)

Sevgiler.


1 yorum:

Unknown dedi ki...

elinize sağlık...başarılı ,özet,to the point bir açıklama olmuş.google da araştırırken bulduğum en düzgün yaşam çemberi görseli.
katkılarınızın devamı dileğiyle

Yorum Gönder