20 Şubat 2013 Çarşamba

Uyku Bozucular Nedir Biliyormusunuz?

Uyku Bozucular!
Merhaba,

Gözüme çarpan çok faydalı olabilecek bir makaleden yola çıkmak istedim bugün. Ben de özellikle geceleri çok fazla uyanan, kaliteli uyku konusunda bazı gecelerde sıkıntı çeken biriyim. Benim gibi başkaları da vardır biliyorum. Özellikle daha iyi uyumak ve daha dinç olmak istiyorum diyenler bence okumalı. (Ana kaynak için tıklayınız)
Gün içinde yorgun hissettiğiniz oluyor mu? Kronik anlamda uyku probleminiz olabilir, diyor uzmanlar. Tabii ki sizin kontrolünüz dışında sıkıntılardan kaynaklı olabileceği gibi, kendi elinizde uykunuzu bölüyor da olabilirsiniz. Peki nasıl?
Uyumaya yakın kafeinli bir şeyler tüketmek bunlardan bir tanesi. Yani buradan kahve içmeyin anlamı çıkmasa da yatmaya yakın içilmesi -uykuya dalınmasını engellemese de- uykudan ara ara uyandırabiliyor. Tabii kafein diyince kola vb. şeyleri de unutmamak lazım. Aynı zamanda alkolün de etkisi böyle. Alkol alımı uykuya dalışı kolaylaştırıyor gibi görünse de, gece farketmeden uyandırıyor. Demek ki neymiş? İçeceksek öğlen içeceğiz! :)

Horlamak da bir diğer sebep. Horlamak genelde uyku apnesi denen hadiseyle bağdaştırılıyor. O da uyurken nefesin bloklanması sonucu vücudun oksijen alabilmek adına aniden uyanması. Genelde zaten horlayan kişiler irkilerek uyanır sonra tekrar uykuya dalar. Bu olay basit bir bölünme gibi görünse de ertesi güne yansıyabilen bir sıkıntı çünkü gece sık sık tekrarlanıyor.

Yazıda ilginç gelen noktalardan bir tanesi yatağı sadece uyku ile bağdaştırmak. Yani yatakta bilgisayarı açıp çalışmak, bir şeyler yemek gibi aktivitelerin, beynin, yatağı bir uyku yeri gibi görmesinden uzak tuttuğunu yazıyor. 

Başka bir ilginç nokta ise sürekli aynı saatte yatıp kalkmayı tavsiye etmesi. Genelde yaptığımız şey iş günlerinde erken kalkıp, iş günleri harici kendimizi 12 saat uyumaya programlamak ama bunun vücudun dengesini oldukça bozduğunu uzmanlar saptamış. 

Egzersiz yapmak ile ilgili de eğer gündüz saatlerinde egzersiz yaparsanız gece daha iyi uyuyacağınızı ama gece egzersiz yaparsanız, yükselen vücut ısısı vb. şeyleri gece sizi daha zor uyutacağını yazıyor. 

Aslında çok da zor olmayan uygulamalar olmasına rağmen, daha önceki bir yazımda yazmıştım sanıyorum; yapması kolay olan bir şeyi yapmamak da kolaydır. :)

Sevgiler.

0 yorum:

Yorum Gönder